09-10-2019

Van 5 t/m 7 november 2019 vindt de jaarlijkse Pensioen3daagse plaats. Dit is een initiatief van Wijzer in Geldzaken dat via een landelijke campagne aandacht vraagt voor het pensioen, voor uw eigen pensioen!

Ter gelegenheid van deze campagne krijgt u bij ons een gratis gesprek over uw pensioen.
Dit gesprek kunt u inplannen door te bellen naar 0186-820016 of een e-mail te sturen naar amber@overwater-pensioen.nl.

Pensioen is meer dan alleen inkomen vanuit een pensioenregeling. Op hoofdlijnen zijn er vijf manieren om pensioeninkomsten te krijgen, de zogenaamde Pensioenschijf-van-vijf. De inkomstenbronnen zijn: AOW, werknemerspensioen, zelf afgesloten regelingen zoals lijfrente, eigen vermogen en inkomsten uit werk na uw pensionering. Aan de hand van deze inkomstenbronnen en uw wensen kan er een passend plan worden gemaakt.

Pensioen is inkomen voor als u stopt met werken en met pensioen gaat. Op de einddatum van uw pensioenregeling krijgt u een levenslange pensioenuitkering. U heeft daarbij wel een aantal keuzes.
Vlak voor uw pensioendatum krijgt u van uw pensioenuitvoerder(s) informatie over hoeveel pensioen u krijgt en welke keuzes u heeft met uw pensioen. Door verschillende ontwikkelingen en wettelijke uitbreidingen zijn er ondertussen vele keuzes te maken. Dit kan stress geven. Hoe weet u welke keuze de juiste is?
Ik zal een paar mogelijkheden benoemen.

U kunt bijvoorbeeld eerder óf later óf gedeeltelijk met pensioen gaan. Heeft u een partner, dan kunt u ervoor kiezen om een deel van uw ouderdomspensioen om te zetten in een partnerpensioen. Uw partner krijgt dan een (hogere) levenslange uitkering als u overlijdt. Andersom kunt u uw partnerpensioen ook verlagen waardoor u een hoger ouderdomspensioen ontvangt. Bijvoorbeeld als uw partner voldoende eigen pensioen heeft.

Heeft u een pensioen op basis van beleggingen, dan zijn er nog extra keuzes. Wat te denken van een vaste of een variabele pensioenuitkering. Een vaste, gegarandeerde, uitkering wordt na ingang niet meer verhoogd of verlaagd. Bij een variabele uitkering in beleggingen wordt de uitkering elk jaar aangepast aan de behaalde beleggingsrendementen.

U kunt er voor kiezen om de hoogte van uw pensioenuitkering te laten variëren waarbij u de eerste jaren een hogere pensioenuitkering ontvangt dan daarna. Daarnaast heeft u bij uw pensioeningang de mogelijkheid om te kijken welke uitvoerder u het hoogste pensioen geeft, het zogenoemde shoppen. Ook kunt u, als u bij verschillende pensioenuitvoerders een pensioen heeft opgebouwd, deze kapitalen samenvoegen bij één uitvoerder. Kortom, “keuzestressvrij” met pensioen gaan, is er bijna niet meer bij want elke keuze die u maakt heeft voor- en nadelen. Volgens mij is er derhalve geen betere reden om tijdens de Pensioen3daagse een gratis afspraak met ons te maken.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of andere diensten van ons bedrijf dan bent u ook van harte welkom bij ons op kantoor of mail naar martin@overwater-pensioen.nl